اعتیاد به گوشی
کاربری متن زیر رو با عنوان "اعتیاد به گوشی" برای انتشار در "هم سوالی" در اختیارمون گذاشتن که بعد از ویرایش در این صفحه و به شرح زیر منتشر شده است:
اعتیاد به گوشی
دسترسی آسان و سریع به فضای اینترنت و انواع اپلیکیشن های پرکاربرد، بسیاری از کارهای روزمره ی ما را آسان کرده است. بسیاری از افراد نیز جهت انجام امور تحصیلی یا کسب و کار خود به گوشی های هوشمند استفاده میکنند.
اما گاهی هم پیش میآید که حس می کنیم بیش از حد به گوشی های هوشمند خود وابسته هستیم. برای مثال اگر چند روزی به گوشی هوشمند یا اینترنت دسترسی نداشته باشیم، احساس پریشانی و بیقراری داریم.
آیا این به آن معناست که ما به گوشی هوشمند خود اعتیاد داریم؟
شاید برای پاسخ به این سوال باید اول بدانیم اعتیاد به چه معناست. اعتیاد به عنوان یک بیماری در چند مرحله تعریف میشود.
- مواجهه با ماده ی مخدر
در این مرحله فرد برای اولین بار ماده ی مخدر را مصرف میکند که معمولا برای تجربه یا به دنبال ارائه ی پیشنهاد از سوی دوستان و همسالان اتفاق میافتد.
این تجربه ی اولیه میتواند با حس لذت و سرخوشی همراه باشد یا برعکس، حسی ناخوشایند یا آزار دهنده را به همراه بیاورد.
- مصرف منظم
افرادی که مرحله ی اول را طی کنند ممکن است به مصرف منظم ماده ی مخدر روی بیاورند. فرد بعد از هر بار مصرف ماده ی مخدر به همان حس لذت و سرخوشی که در اولین مصرف آن را تجربه کرد، میرسد.
- وابستگی
ایجاد "تحمل" از علائم این مرحله است. به این معنا که میزان همیشگی مصرف ماده ی مخدر او را به حس اوج لذت نمیرساند و مجبور است میزان بیشتری را مصرف کند تا همان حس خوشایند را تجربه کند.
علامت دیگر این مرحله علائم "محرومیت" است. به این صورت که در صورت عدم مصرف ماده ی مخدر علائم جسمی و روانی آزاردهنده ای در فرد ایجاد میشود.
- اعتیاد
در این مرحله است که فرد نمیتواند وظایف خود را در خانه و محل کار به خوبی قبل روی انجام دهد و پول و وقت و انرژی خود را به صورت بی رویه برای مصرف ماده ی مخدر هدر میدهد.
فرد در این مرحله دیگر از مصرف ماده ی مخدر لذت نمیبرد اما در صورت عدم مصرف، دچار بیقراری، اضطراب و پرخاشگری میشود.
شاید اگر این مراحل را به دقت از نظر بگذرانیم متوجه شویم که ما هم به نوعی دچار بعضی از این علائم هستیم.
اعتیاد از هر نوعی مخرب و ناسالم است و نمیتوان اعتیاد به گوشی هوشمند را جزئی طبیعی از زندگی مدرن به حساب آورد زیرا که باعث اختلال عملکرد فردی و اجتماعی افراد میشود.