آشنائی با فمنیسم و فمنیست
خانم ساحل منصوری مطلبی رو در مورد فمنیست و فمنیسم برای انتشار در در این سایت نوشته اند که این نوشته بهمراه نظر "هم سوالی" در مورد فمنیسم و فمنیست در این صفحه منتشر شده است.
البته بدیهیست که انتشار این متن در "هم سوالی" الزاما به معنای تائید همه ی نظرات نویسنده در موضوع فمینیسم و فمنیست نیست.
نظر خانم منصوری در مورد فمنیسم
فمنیست ها بر این باورند که، جایگاه یک شخص در جامعه، باید براساس میزان سواد، سطح آگاهی، شعور اجتماعی شخص باشد، نه براساس جنسیت او.
فمنیست ها بر این باوراند که میزان حضور زنان در جامعه، تحت تاثیر مرد سالاری قرار گرفته و خواهان حق و حقوق برابر با مردان هستند.
فمینیسم
فمینیسم، جنبش هایی با هدف دستیابی به حقوق برابر زن و مرد است، که پس از انتشار اولین بیانه برابری حقوق بشر مورد بحث قرار گرفت.
اولین فمنیست
مری ولنستون کرافت، اولین فمنیست روشن فکر تاریخ است که با انتشار بیانیه خود باعث پدید آمدن چالش برابری حقوق زن و مرد شد.
اولین موج فمینیسم
اولین موج فمینیسم قبل از جنگ جهانی اول توسط املین پنکهربست رهبری می شد، و خواهان حق رأی بود، که به عنوان یکی از موفقیت آمیز ترین اعتراضات فمنیسمی است.
درپایان جنگ جهانی دوم، درکشور هایی مانند ایتالیا، فرانسه، انگلستان و آلمان زنان حق رأی داشتن.
دومین موج فمینیسم
با گذشت زمان و ورود زنان به عرصه ها مختلف عمومی و اجتماعی، مقدمات موج دوم فمینیسم چیده شد
موج دوم به منظور مقابله با وجود محدویت های زنان در جامعه با برادشت هایی از کتاب های سیمون دوبوورا و ویرجنیا وولف شکل گرفت.
موج سوم فمینیسم
موج سوم فمینیسم به منظور دستیابی به حقوق برابر برای هر زن، از هر رنگ، نژاد و ملیت است.
خواسته ها و اهداف فمنیست ها
یک فمنیست، خواستار، خودمختاری، حق رای، حق کار، دستمزد برابر، حقوق اقتصادی و مدنی، حق ازدواج آزادانه و حق سرپرستی فرزند، است.
عقاید یک فمنیست
یک فمنیست واقعی تنها به دنبال برابری است.
یک فمنیست فقط برای حقوق خود می جنگد و ضد مرد نیست و یا قصد گرفتن هیچ حقی را از مردان ندارد.
مردان فمنیست
مردان می توانند آشپزی کنند، به کارهای فرزندان خود رسیدگی کنند، خیاطی کنند، دلسوز و نگران خانواده باشند، کمتر اخم کنند، تا همسرشان بتواند زمانی را برای خود و علایقشان صرف کنند.
با همکاری زنان و مردان می توان جامعه ای سالم و پیشرفته داشت.
اگر مردان فمنیست باشند، دیگر منتظر لگن شستشو پا در خانه نیستند.
فمینیسم لیبرال
این دسته از فمنیست ها خواستار حقوق برابر اجتماعی و برداشت موانع حضور زنان در جامعه و از بین بردن محدودیت های زنان برای پیشرفت هستند.
فمینیسم مارکسیستی
این گروه از فمنیست ها در برابر ستم وارد شده به زنان به علت مردسالاری و یا نابرابری های اجتماعی مبارزه می کنند.
فمینیسم رادیکال
فمینیسم های رادیکال با ستم های جنسی وارد شده به زنان مبارزه می کنند.
بطور مثال مبارزه با آگهی های کار و استخدام یک زن بر اساس چیز دیگری جز دانش و مهارت او.
فمینیسم در ایران
در ایران فمنیست های زیادی حضور دارند که برای موضوعات مختلف مانند برابری دیه، حق طلاق، حق رای، حق دادرسری برابر، مبارزه با مردسالاری، پدرسالاری، ورود به ورزشگاه، حقوق برابر در ازای کار برابر، موقعیت شغلی برابر در ازای مهارت برابر و تغییر فکر جامعه راجع به زنان، حق حضانت فرزند، ارث برابر و ... مبارزه می کنند.
تاریخچه فمینیسم در ایران
اولین جنبش فمنیستی ایران در دوران مشروط برای داشتن حق رأی توسط زنان اتفاق افتاد که موفقیت آمیز بود.
جدیدترین موفقیت های فمنیست های ایران
طبق تبصره جدید قانونی در سال ۹۸ (تبصره ۲ ماده ۴، قانون بیمه شخص ثالث سال ۸۷) تصحیح شده و از اردیبهشت ماه سال ۹۸ دیه تمام افراد بدون در نظر گرفتن جنسیت فرد و بطور یکسان پرداخت می شود.
فمینیسم در اسلام
فمینیسم اسلامی یکی از گرایش های فرعی فمینیسم است که خواستار حقوق برابر، بدون تبعیض جنسیتی است.
فمینیسم اسلامی خواسته های خود را با توجه به قرآن بیان می کند.
در واقع برخلاف باور عموم، فمینیسم هیچ تضادی با اسلام ندارد.
چه سندی محکم تر از این که تنها فرزند پیامبر اسلام (ص) دختر می باشد و از جایگاه رفیعی در اسلام برخوردار است که هیچ مردی امکان رسیدن به آن مقام را ندارد.
کلام آخر
زن ها هم همان قدر انسان اند که مردها هستند.
زن ها هم در همین دنیایی زندگی می کنند که مردان زندگی می کنند.
در این روزها اکثر زن ها نیز مانند مردها شاغل هستند و تحصیلات برابری دارند.
اما حرف های زیادی می شنوند، صفت های زایدی مانند ضعیفه، ترشیده و ... را تحمل می کنند.
فمنیست بودن یک زن هیچ صدمه ای به زن بودن او نمیزند و نه تنها از ارزش های او کم نمی کند بلکه سبب شکوفایی بیشتر آنان می شود.
اگر زمانی خواستید به یک زن توهین کنید یادتان باشد، شما از یک زن متولد شده اید، وقتی گریه می کنید یک زن اشک چشمانتان را پاک می کنند، و وقتی عاشق می شوید در قلب یک زن جای دارید.
چه زن و چه مرد، همه باید فمنیست باشیم.
نظر "هم سوالی" در مورد فمنیسم
فمنیسم (فیمنیسم) اگر به معنای یک جنبش با هدف ایجاد عدالت جنسیتی و عدالت جنسی باشد و فمنیست (فیمنیست) اگر فردی باشد که برای ایجاد عدالت جنسیتی و عدالت جنسی و برقراری حقوق برابر زن و مرد تلاش می کند، طبیعتا هر دو، مورد تائید درصد بالایی از مردم جهان است.
مردم حتی اگر قلبا یا عملا اعتقادی به برابر زن و مرد نداشته باشند، بسیاریشون حداقل در زبان و تئوری طرفدار این قضیه هستند.
اما مساله اختلافی در تعیین مصادیق این برابری حقوق است.
بعنوان مثال در موضوعی مثل دیه که ذکر شد، اینکه دیه مرد دو برابر زن است، سودی برای خود مرد نداره و عملا افرادی که اون دیه به اونها میرسن از مقدار این مبلغ سود می برند.
حالا با این حساب، آیا برابر نبودن دیه زن و مرد به معنی یکسان نبودن حقوق آنهاست؟
قطعا در پاسخ به این سوال اختلافاتی وجود دارد.
یا مثلا اگر گفته شود مسئولیت زن تربیت کودک و اداره منزل، و وظیفه مرد اداره خانواده و امور خارج از منزل است، آیا این به معنای حقوق برابر است یا نشانه مردسالاری و حقوق نابرابر است؟
از این موارد و مثال بسیار زیاد است و طبیعتا هم سوالی در جایگاهی نیست که صلاحیت اظهار نظر در این موارد را داشته باشد، اما اونچه مسلمه اینه که مساله فمنیسم به سادگی شعارهایی که مطرح میشه نیست و در تعیین مصادیق اختلافات و بحث های زیادی رو مطرح میکنه که ممکنه با فرهنگ یا قوانین کشورها تضاد داشته باشه.
مساله دیگری هم که باعث ایجاد حساسیت نسبت به مقوله فمنیسم و برخورد با فمنیست ها میشه، استفاده های جانبی و سیاسی از اون هست.
بهرحال زنان نیمی از هر جامعه ای رو تشکیل میدن و اگر کسی بتونه روی اونا تاثیر بذاره قطعا روی کل جامعه تاثیر گذاشته.
بعنوان مثال فرض کنید در یک رقابت انتخاباتی گفته شود یک کاندیدا مخالف زنان است و دیگری هوادار حقوق زنان. خب طبیعیست که بر روی نتایج انتخابات تاثیر گذار خواهد بود.
یا مثلا مسائلی مانند نفوذ، که محدود به ایران هم نمی شود. تمام کشورهای جهان مایل هستن در دیگر کشور ها نفوذ داشته باشند تا بتونن در زمان لازم منافع خودشون رو تامین کنند.
بعنوان مثال فرض کنید در ژاپن رئیس جمهوری بر سر کار بیاد که به منافع اقتصادی کره جنوبی ضربه زده باشه. بعد کره جنوبی که قبلا تونسته در ژاپن نفوذ کنه، سعی کنه از فمنیست های داخل ژاپن حمایت کنه و اونها رو بر ضد رئیس جمهورشون بشورونه.
در حقیقت یک جنگ اقتصادی به شکل جنگ حقوق زنان نمود پیدا میکنه
شاید برخی این صحبت ها رو حمل بر تئوری توطئه کنند ولی اینها واقعیت هست و مسائل سیاسی بسیار پیچیده هست و همه ی کشورها از تمام ابزارهای ممکن برای اثر گذاری بیشتر استفاده می کنند.
طبیعتا فمنیست ها و فعالان حقوق زنان هم اگر جایی ببینید یک قدرتی از اونها حمایت میکنه این فرصت رو مغتنم میشمرن و سعی میکنن از این قدرت در جهت پیشبرد اهدافشون استفاده کنن و ممکنه با اینکار برای خودشون هم دردسر ایجاد کنن.
بطور کلی، برابری حقوق زن و مرد مساله بسیار خوبیست، اما اینکه در مصداق و عمل باید چه کرد، بحث بسیار پیچیده ای هست که هرگز هم حل نخواهد شد.
نکته دیگر اینکه برخی با نام فمنیسم عقاید و عملکردهای افراطی ای دارند که حتی برخی به مرز تنفر از مردان یا احساسات انتقام جویانه از مردان ممکنه داشته باشند که طبیعتا با شعارهای برابری طلبی در فمینیست بسیار متفاوته و اگر چنین افرادی تصمیم داشته باشند در غالب نام فمنیست فعالیت کنند، طبیعتا مورد تائید قرار نمی گیرند.
و نکته آخر اینکه، شاید بسیاری از مسائلی که با نام حقوق زنان صورت میگیره، با نام حقوق مردان هم انجام بشه، همین بازخورد های بعضا منفی رو دریافت کنه.
در واقع در یک جامعه، هر کنشی واکنش هایی رو ایجاد میکنه که طبیعتا هر دو باعث ایجاد اصطحکاک بین بخش های مختلف جامعه شده و ممکنه تبعاتی هم برای فعالین یا مخالفینش داشته باشه.
مجموعا بهتره انسان باشیم و صرفا بخاطر شعارهای قشنگ، خودمون رو تسلیم هیچ ایسمی نکنیم؛ چه فمنیسم باشه چه ضد فمنیسم.