نقش و مسئولیت والدین در آمادگی دختر برای تجربه عادت ماهانه
اگر شما صاحب یک دختر دبستانی باشید، بی شک در طول روز با سوالات عجیب و غریب و گاها مربوط به بلوغ جنسی از سوی فرزندتان مواجه هستید که شاید پاسخ تمام و کمال به این سوالات، برایتان کمی سخت باشد.
اغلب دختران، در مدرسه یا در گروه های دوستانه ی خود، اطلاعات ناقص و شاید ترسناکی درباره ی عادت ماهانه دریافت می کنند اما تا زمانی که به درک کاملی از این موضوع نرسیده اند، مدام دچار گنگی و سردرگمی می شوند و سوالات متعددی برایشان پیش می آید.
خواندن این متن برای همه ی افراد در همه سنین مناسب است و حاوی مطالبی که احیانا برای برخی افراد ناراحت کننده باشد، نیست!
والدین و دغدغه عادت ماهیانه فرزند دختر
یکی از دغدغه های اصلی والدینی که فرزند دختر دارند نیز همواره این بوده که او بالاخره روزی عادت ماهیانه و شرایط سخت این دوره را تجربه خواهد کرد و آنان چگونه باید از قبل کودک را آگاه کنند.
اما برخی از والدین به دلایلی همچون ناتوانی در استفاده از کلمات مناسب، شرمساری بیهوده، جلوگیری از ایجاد ابهامات بعدی در فرزند و ...، آگاهانه از ضرورت بیان اطلاعات به فرزندشان چشم پوشی کرده و مواجهه ناگهانی او با این فرایند طبیعی بدن را به آگاه نمودن وی ترجیح می دهند. آنان با سربسته پاسخ دادن به سوالات فرزند خود، از روشن نمودن این مسئله برای او خودداری می کنند.
خطرات عدم آگهی دختران از مقوله عادت ماهانه
در این مقاله می خوانیم که چگونه اشتباه و کوتاهی والدین در شناساندن و واضح کردن جزئیات عادت ماهیانه به کودکان دختر، می تواند باعث آسیب های روحی و روانی شود و برای جلوگیری از این اتفاقات، راهکارهای صحیح را خواهیم آموخت. اما بهتر است ابتدا تعریفی درست از این فرایند طبیعی را مرور کنیم.
قاعدگی و عادت ماهیانه، فرایندی عادی و طبیعی در زنان
خوشبختانه امروزه شاهد افزایش چشمگیر آگاهی افراد در شناخت و درک شرایط خاص زنان در دوران عادت ماهیانه نسبت به سال ها قبل هستیم. موضوعی که نه تنها صحبت کردن درباره ی آن به معنای بی شرمی نیست، بلکه نشان از آگاهی فرد در عادی پنداری این مسئله دارد.
به بیان ساده و قابل فهم، زنان در یک دوره ی سنی خاص آماده ی بارداری و فرزندآوری هستند و در هر ماه، دو تا هفت روز دچار خونریزی می شوند.
این امر نشانه ی سلامتی یک زن است و به هیچ وجه نباید با مسائل بی ربطی مانند شرم و حیا آمیخته شود
زنان که در این دوره دچار تغییرات جسمی و البته روحی می شوند، نیاز به توجه و درک اطرافیان خود دارند و در هر سنی که باشند، رفتار و برخورد دیگران روی روحیات آنان تاثیرگذار است.
اهمیت آمادگی های قبل از پریود
آغاز عادت ماهیانه یا اصطلاحا "پریود" در دختران، معمولا از سن دوازده سالگی است اما بعضا زودتر یا دیرتر اتفاق افتادن آن، به دلیل تفاوت در شرایط جسمانی هر فرد می باشد.
آمادگی قبلی کودکان دختر، عامل مهمی در سازش و پذیرش بهتر این تغییر ناگهانی محسوب می شود و این نکته ای است حائز اهمیت که والدین دختردار نباید از آن غافل شوند.
در ادامه با سه پیامدهای ناآگاهی قبلی دختران نسبت به عادت ماهانه آشنا خواهیم شد:
- تجربه تلخ و بیهوده خجالت زدگی در مقابل اطرافیان.
- امکان عدم رعایت نکات بهداشتی ضروری به هنگام عادت ماهیانه و قاعدگی.
- رو به رو شدن ناگهانی با دردهای جسمی و روحی ناشناخته.
تجربه تلخ و بیهوده خجالت زدگی در مقابل اطرافیان
وقتی دختران به ناگهان اولین پریود خود را تجربه می کنند، اگر به حد کافی از جزئیات و دلیل این اتفاق آگاه نباشند، ممکن است علاوه بر دردهای جسمی ای که قرار است متحمل شوند، تحت فشار شدید روانی نیز قرار بگیرند. امکان دارد تا مدت ها در مقابل دیگران و به خصوص افراد خانواده، خجالت زده شده و این حس شرمندگی هر ماه گریبان گیرشان شود. دختران بی گناهی که به اشتباه فکر می کنند که باید اتفاقی که برایشان افتاده است را پنهان کرده و مبادا آن را جایی بازگو کنند.
برای فهم بهتر این موضوع، دختری را در ذهن تصور کنید که عادت ماهانه را امری غیرطبیعی و عجیب می داند و ریشه ی اصلی آن برایش گنگ است. او حالا روزهای اولین دوره ی خود را سپری می کند، به ناگهان در تنگنای تجربه ای متفاوت قرار گرفته است، اغلب از نگاه مستقیم به برادر یا پدر خود اجتناب می کند، می ترسد که از او سوالاتی شود و او پاسخ را نداند و اگر نیاز به کمک داشته باشد، نمی تواند آن را بیان کند چرا که یاد گرفته است این کار خجالت آور بوده و نباید از آن اینقدر واضح صحبت نمود!
این ها گوشه ای از رنج هایی است که ممکن است هر دختری در اوایل این دوران، متحمل شود. دردهای پوچی که تماما از سر ناآگاهی آنان و والدینشان بوده و باید رفع شوند.
پس چه بهتر که والدین برای نجات فرزندشان از تحمل استرس های شدید آینده، زودتر اقدام کرده و او را به صحبت درباره ی این موضوع دعوت کنند.
والدین چطور می توانند مانع از استرس و خجالت عادت ماهیانه دخترشان شوند؟
والدین، به خصوص مادر، که همجنس دختر خود می باشد، باید با حوصله و بیانی مناسب، طی زمان، فرزند را با ماهیت عادت ماهیانه آشنا کند و ابهامات وی را آشکار سازد.
اگر شما نیز مادر یک دختر نُه یا ده ساله هستید، می توانید همین حالا او را کنار خود بنشانید، دستانش را بگیرید و با او صحبت کنید. اجازه دهید تا دخترتان نیز از شما سوال کند و طوری برخورد کنید که عادی بودن مسئله را عمیقا درک کرده و خجالت زده نشود. برای او توضیح دهید که نباید در مقابل غیر هم جنسان خود احساس سرافکندگی و شرم کند و این موارد را آن قدر برای او تکرار کنید تا مطمئن شوید روزی به راحتی از مشکلات خود با پدر و برادر خود نیز سخن خواهد گفت.
حال شما مادری هستید که توانسته با مهربانی و همدلی به موقع، حس آرامش را به فرزندش منتقل کند.
همان طور که گفته شد، فرزند شما که احتمالا پیش از این به صورت دست و پا شکسته اطلاعاتی را درباره عادت ماهیانه کسب کرده و کم و بیش نکاتی را می دانسته، حالا توسط شما ابهاماتش رفته رفته برطرف شده و به تدریج استرس احتمالی ناشی از برداشت های اشتباه وی، تا حد زیادی کاهش خواهد یافت.
امکان عدم رعایت نکات بهداشتی ضروری به هنگام عادت ماهانه
یکی دیگر از نکات مهمی که باید به آن بپردازیم، جنبه ی بهداشتی این موضوع می باشد.
کودکی که به تازگی در شرایط ویژه عادت ماهیانه قرار گرفته، ممکن است به دلیل همان مورد خجالت زدگی و عدم بیان مشکلات و در پی آن، عدم رعایت بهداشت لازم، دچار خطاهایی شده که در نهایت موجب بیماری وی می شود.
همچنین شاید او از نحوه ی مدیریت ضرورت های بهداشتی، آگاهی لازم نداشته و در موقعیت بحران قرار گیرد. همان لحظات سختی که تنها یک راهنمای خوب می تواند این آرامش از دست رفته ی فرد را به او بازگرداند.
اما اگر کسی وجود داشته باشد که او را قبل از رویارویی با این شرایط، از اقدامات صحیح و به جا آگاه سازد و نکاتی که باید رعایت شود را به طور کامل به او بیاموزد، از ایجاد بحران در آینده جلوگیری خواهد شد.
چه کسی جز والدین به خوبی از عهده ی این مسئولیت بر خواهد آمد؟!
برای فرزندتان زمان بگذارید و او را مطلع سازید. می توانید از منابع خوب و مفید استفاده کنید و آموزش های مد نظرتان را از روی نوشته ها برایش بخوانید. این حق طبیعی دخترتان است که این حرف ها را از زبان شما شنیده و خود را برای آن دوران آماده سازد. پس این امر را ساده و گذرا نپندارید و از سهل انگاری خودداری کنید.
رو به رو شدن ناگهانی با دردهای جسمی و روحی ناشناخته
این که دختر نداند قرار است هر ماه در ناحیه ی شکم و یا بعضا عضوهای دیگر بدن، درد بکشد، می تواند تجربه ی لحظاتی بسیار دردناک تر از آن چه که باید باشد را برای او رقم بزند، چرا که این امر به جنبه ی روانی خود، یعنی عدم شناخت پیشین از عادت ماهیانه باز می گردد.
وقتی فردی از آن چه که انتظارش را می کشد با خبر است، به هنگام رخ دادن آن، راحت تر به سازگاری و مدیریت می پردازد اما فرض کنید که شخص از یک رنج بزرگ ناآگاه بوده و به یک باره به آن دچار شود، مشخصا تحمل آن برای وی دشوارتر از زمانی خواهد بود که قبلا خود را آماده ی آن رنج و سختی کرده باشد!
والدین و آشنا کردن دختر خود با دردهای عادت ماهیانه
یکی از مسئولیت های پراهمیت مادران و پدران همین موضوع می باشد که با در میان گذاشتن اطلاعات کافی با دخترشان، به هضم بهتر شرایط متفاوت و نسبتا سخت عادت ماهیانه توسط او کمک کنند.
برای این کار کافیست پس از توضیحات منطقی درباره ی دردهای احتمالی اعضای بدن، احساسات خود را نیز به کار بگیرید و مدام به فرزندتان یادآوری کنید که او را هنگام ناراحتی، تنها رها نخواهید کرد.
او باید بداند که اگر روزی دل درد شدید سراغش آمد و امانش را برید، می تواند به راحتی از پدرش تقاضا کرده تا برایش دارو تهیه کند یا حتی فقط کنار او بنشیند و با پرت کردن حواس وی، دردش را تسکین دهد.
مطمئنا موارد قابل ذکر دیگری نیز در فرایند عادت ماهیانه وجود دارد اما نکات گفته شده، شایع ترین و مهم ترین عواملی بودند که دانستن به موقعشان بسیار حیاتی بوده و نباید آشکارسازی این حقایق را عقب انداخت.
اگر بخواهیم تنها اقدام صحیح والدین را در قبال این موضوع بدانیم، این است که تجربه ی عادت ماهیانه برای دختران، نباید یک جانبه باشد و تنها خود فرد را تحت تاثیر قرار دهد.
والدین آگاه، پا به پای کودکشان که حالا وارد دنیایی بزرگ تر از دنیای کودکیش شده، با هر دردش، تبدیل به کوهی برای تکیه دادن و در مقابل تمام تغییرات ناگهانی اش، یک حامی مهربان خواهند شد.
نویسنده ی مقاله ی "والدین و عادت ماهیانه دختران"
این مطلب توسط المیرا نوین نوشته، و توسط تیم "هم سوالی"، ویرایش شده است.