نکاتی در مورد روزهای بعد از کنکور و انتخاب رشته دانشگاه
کنکور، اولین قدم
هر ساله در کشور ما دو روز در سال به بزرگترین آزمون علمی کشور اختصاص داده می شود.
آزمونی که باید در عرض چند ساعت، به سوالاتی در مورد همه آنچه در طی سال های تحصیلی خوانده ایم، پاسخ دهیم.
اکثر داوطلبان این آزمون در سنین نوجوانی و یعنی اوج هیجان و استرس قرار دارند و پیش خود فکر می کنند که همه چیز به کنکور وابسته است و اگر در کنکور شرکت نکنند، یعنی آینده ای وجود ندارد ولی بعد از چند سال متوجه اشتباه خود شده و می فهمند که کنکور مهمترین اتفاق برای تعیین سرنوشت آنها نبوده است.
کنکور تنها یک قدم برای رسیدن به دانشگاه است. همین و بس!
مطالب مطرح شده در این مقاله، نظرات مشاوره ای نویسنده آن در زمینه کنکور، انتخاب رشته و دانشگاه بوده و انتشار آن در هم سوالی الزاما به معنای تائید همه محتوای آن نیست.
انتخاب رشته، مهم تر از کنکور
بعد از آزمون سخت و نفسگیر کنکور، داوطلبان بعد از کمی استراحت، می بایست بر روی انتخاب رشته و دانشگاه تمرکز کنند.
انتخابی که اگر اهمیتش بیشتر از خود کنکور نباشد، کمتر از آن هم نیست.
برای کسیکه در مرحله بعد از کنکور قرار دارد، آزمون کنکور با هر کیفیت و میزان موفقیتی، دیگر گذشته است و نباید احساسات مربوط به آن باعث شود که مرتکب اشتباه شده و مرحله مهم و طلایی انتخاب رشته را از دست بدهد.
هیچگاه نباید، پیش داوری ها در مورد میزان موفقیت در کنکور، باعث شود نسبت به مساله مهمی مثل انتخاب رشته، بی تفاوت باشم و بدون کسب آمادگی لازم، وارد آن شویم.
مشاوره انتخاب رشته
احتمالا درصد بالایی از شما، برای مشاوره، آزمون و کلاس های کنکور هزینه کرده اید و سرمایه گذاشتید که این سرمایه فقط پول نیست، وقت هرکس بزرگترین سرمایه ی اوست و شاید یک سال و یا چندین سال خود را صرف این آزمون کرده اید اما حالا بین دو راهی مانده اید که برای انتخاب رشته نیز هزینه کنید یا خیر.
تجربه ثابت کرده است که هر کسی بهترین مشاور برای خودش است
هرچند انتخاب رشته، یک سری نکته مهارتی دارد، اما برای فهمیدن آنها نیازی به پرداخت هزینه ندارید و به راحتی می توانید از کسانی که تجربه انتخاب رشته کنکور داشته، کمک بگیرید.
اصلی ترین ملاک در انتخاب رشته
بنظر شما مهم ترین ملاک انتخاب رشته چیست؟
مطمئنا بارها شنیده اید که مهم ترین نکته ای که باید به آن توجه کنید، علاقه است، و ما هم قصد نداریم که این نظریه را رد کنیم.
علاقه، برای هر کاری شرطی لازم است، اما کافی نیست.
شما علاوه بر علاقه باید توانایی و استعداد آن رشته را هم داشته باشید.
برای این کار هم کافیست با کسانی که دانشجوی آن رشته هستند و یا فارغ التحصیل شده اند، صحبت کرده و با محیط های کار آنها آشنا شوید.
حالا به خودتان مراجعه کنید و قطعا بهتر از هرکس می توانید تصمیم بگیرید و جلو بروید.
لطفا با خود صادق باشید و همه ی جوانب را بسنجید و به خاطر این که اسم یک رشته به نظر جذاب می آید و یا به عنوان یک رشته ی جدید، از نظر دیگران متمایز دیده می شوید و سایر دیدگاه هایی که فقط از دیدگاه دیگران است، دست به انتخاب رشته نزنید و از همین ابتدا، پایه و اساس زندگیتان را خودتان بچینید.
این انتخاب رشته شماست و تنها شما باید برای انتخاب خود تصمیم بگیرید، هرچند محدودیت های منطقی خانواده را هم کاملا باید اعمال کنید.
علاقه یا آینده کاری؟
در جامعه امروزی، مشکلات اقتصادی قطعا مهم ترین مشکلی است که با آن دست و پنجه نرم می کنیم.
انتخاب رشته ما نیز خواه یا ناخواه به این مشکل مربوط است و در نتیجه این مساله که، بازار کار و آینده شغلی، یکی از مهم ترین معیارهای انتخاب رشته است، غیر قابل انکار خواهد بود.
اما جایگاه علاقه پس چه می شود؟
هیچکس دوست ندارد زحمت بکشد و تلاش کند اما درآمدی از آن کسب نکرده و احساس بیهودگی و پوچی کند.
اما انجام کار با درآمد، ولی بدون علاقه هم در دراز مدت سخت و طاقت فرسا خواهد بود.
بهتر است که کاری را که انجام می دهیم، دوست داشته باشیم و با عشق و علاقه آن را انجام بدهیم.
باور کنید اگر علاقه و استعداد داشته باشید، به دنبالش کار هم پیدا می شود.
وقتی علاقمند به چیزی باشید، قطعا هر مسئولیت و وظیفه ای را با تمام وجود انجام می دهید و قطعا نتیجه هم چیز فوق العاده ای از آب در می آید و برای چنین فردی قطعا کار و شغل مناسب هم پیدا خواهد شد.
پس به هیچ عنوان بخاطر اینکه فکر می کنید رشته مورد علاقه تان بازار کاری خوبی ندارد و یا به قول معروف اشباع شده است، پا روی دل و علاقه تان نگذارید که یقینا پشیمان می شوید.
مجددا متذکر میشویم که اینها نظرات نویسنده بوده و الزاما نظرات هم سوالی را منعکس نمی کند.
اگر در رشته ای تحصیل کنید که دوست ندارید، با فرض اینکه در وسط تحصیل آن را رها نکنید، قطعا هیچوقت رضایت شغلی نخواهید داشت چون خواسته قلب و روحتان برآورده نشده و این زجرآور است.
درست است که ماهی را هر وقت از آب بگیرید تازه است و هر زمان به خودمان بیاییم غنیمت است ولی گاهی اوقات، دیگر فرصتی برای جبران وجود ندارد و شما می مانید و روح آزرده و نهایتا یک شغل که فقط از روی اجبار انجامش می دهید و چاره دیگری ندارید، پس با دقت انتخاب کنید.
حتما باید انتخاب رشته بکنم؟
تعدادی از شما، حتی سر جلسه کنکور هم به فکر کنکور سال بعد افتاده اید و یا مطمئنید که همین امسال قبول خواهید شد.
اما باور کنید تا زمانی که رتبه تان را ندانید، نمی توانید هیچ چیز را با یقین بگویید.
پس از اعلام رتبه ها هم باید بپذیریم که فقط چند رتبه برتر، از آینده خود تا حد زیادی مطمئن می شوند ولی باید بدانید که درصد بسیاری از داوطلبان تا زمان انتشار نتایج انتخاب رشته، هیچ نظریه ای راجع به وضعیتشان ندارند و در برزخ تحصیلی قرار دارند.
معیار و مقیاس بر اساس سال های گذشته، راه بدی نبوده اما مطمئن نیست، زیرا هر ساله داوطلبان تغییر کرده و در نتیجه شخصیت های جدید با اولویت های جدید پدیدار می شوند و نمی دانید که رتبه های قبل از شما، امسال چه چیزی را انتخاب کرده اند و این خود یکی از مهم ترین دلایلی است که حتما باید انتخاب رشته کنید و این فرصت جبران را از خود نگیرید.
چه بسا کسانی که قبل از آزمون، به دوستانشان گفته اند برای سال بعد آماده می شوند، در صورتی که به طور باورنکردنی ای همان سال قبول شده اند.
دانشگاه، آخرین راه است؟
اینکه تنها راه رسیدن به علاقه تان دانشگاه است، کاملا تفکر غلطی بوده که در جامعه هم کاملا جا افتاده است.
رفتن به دانشگاه و مدرک گرفتن، چیز بدی نیست ولی باید بدانید که حتی اگر به دانشگاه هم رفتید، باید کنارش تخصص های مربوط به رشته تان را یاد بگیرید، چیزی که در جامعه کنونی کاملا به آن نیازمندیم و با کمبود آن مواجه هستیم.
اما به وفور افراد با سواد بالا، اما تخصص کم، که همان حکم زنبور بی عسل را دارند، وجود دارد.
با همه ی این ها، خیلی از ما هیچ گونه پشتیبانی مالی و یا تخصصی نداریم که بتوانیم از آن کسب درآمد کنیم و یا حتی شرایط اجتماع و خانوادگی ما به نحوی است که برای رسیدن به هدف هایمان راهی به جز دانشجو شدن نداریم و باید راهی دانشگاه شویم.
شکست در انتخاب رشته و کنکور
حتی اگر انتخاب رشته کردید و به آنچه می خواستید امسال نرسیدید، با توجه به شخصیت و شرایطتان که در هر کس منحصر به فرد است، با تحقیق و دقت، علاقه و استعداد خود را پیدا و در راستای تحقق بخشیدن به رویاها و اهدافتان با توکل به خدا قدم بردارید و مطمئن باشید که موفق خواهید شد و اگر تصمیم به یک سال پشت کنکور ماندن گرفتید، مطمئن شوید که یک سال انتظار و تاخیر برای یک عمر کاملا ارزشش را داشته باشد.
لیست مطالب مرتبط به کنکور در سایت هم سوالی
- مشاوره کنکور
- نکات طلایی برای آمادگی برای کنکور و موفقیت
- 15 نکته و توصیه برای قبل از شرکت در آزمون کنکور
- نکاتی در مورد روزهای بعد از کنکور و انتخاب رشته دانشگاه
- کنکور
نویسنده ی مقاله ی "مشاوره انتخاب رشته کنکور | اهمیت انتخاب رشته و توجه به علایق"
این مطلب توسط ریحانه عرب زاده نوشته، و توسط تیم "هم سوالی"، ویرایش شده است.